Beton blijft één van de populairste bouwmaterialen en daar is ook een goede reden voor: het is ongelooflijk sterk en kan tot wel 100 jaar meegaan. Maar door slimme mengtechnieken is het nu mogelijk om materialen te maken, die beton in sterkte en veerkracht overtreffen. Hoogwaardig beton (HPC) is één van deze innovatieve materialen en zou een betere keuze kunnen zijn voor infrastructuur en gebouwen, die veel structurele steun nodig hebben.
Hoe HPC verschilt van traditioneel beton
HPC wordt op dezelfde manier gemaakt als conventioneel beton, namelijk met een mengsel van cement en toeslagstoffen. Het gebruikt echter wel een hoger percentage cement en een betere kwaliteit toeslagstoffen en deze aanpassingen verhogen dus de sterkte van het materiaal aanzienlijk (soms krijgen we vragen over ‘FlowStone’, FlowStone is een voormengsel van het bindmiddel voor HPC).
Terwijl beton doorgaans een MPa (megapascal) heeft van minder dan 50 (1 MPa is de druk in een goed opgepompte fietsband), heeft HPC een MPa van tussen 55-100 (UHPC (Ultrahoogwaardig beton) heeft een minimum druksterkte van 120 megapascal).
HPC is ook beter bestand tegen schade door chemicaliën en slijtage, zodat het minder snel zal scheuren dan traditioneel beton. Dit betekent dat constructies van HPC - zoals bijvoorbeeld bruggen, snelwegen en andere drukke wegen - langer meegaan en minder onderhoud en reparaties vergen. HPC is ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en dus ideaal voor in koudere klimaten, terwijl de waterbestendigheid ervoor zorgt dat het ook zeer geschikt is voor gebruik onder water of aan de kust.
Werken met HPC
HPC bereikt veel sneller dan traditioneel beton zijn volledige sterkte. Het drogen duurt niet langer dan een paar dagen en soms slechts enkele uren en dit betekent dat je de bekisting al snel kunt verwijderen en ter plaatse tijd kunt besparen. HPC is een bewerkbaar materiaal waarmee complexe bekistingen kunnen worden gemaakt en het is verkrijgbaar in verschillende kleuren voor diverse ontwerpen.
Zodra een gebouw of een infrastructuur het einde van zijn levensduur heeft bereikt en kan worden ontmanteld, kan HPC tot iets nieuws worden gerecycleerd.
HPC is tijdens/na het mengen een compacter materiaal dan traditioneel beton. Een groot voordeel is, dat HPC in een dwangmenger kan worden gemengd. Het compacte materiaal vereist een sterke motor voor het mengen. De ‘standaard’ tandwiel/motor combinatie in de dwangmengers van SoRoTo is de perfecte match voor HPC, omdat de tandwiel/motor is ontwikkeld met de focus op maximaal effect, maar met de laagst mogelijke ampères. In combinatie met de sterke motor verhogen de mengarmen in de dwangmenger van SoRoTo ook de kracht van de apparaten omdat het volledige vermogen over de perfect gekantelde mengarmen wordt verdeeld.
De standaard mengarmen van onze dwangmengers zullen de klus zeker klaren, maar als je een meer specifiek mengsel hebt met bijvoorbeeld kleinere steentjes (groter dan 8mm), raden wij je aan om onze mengarmen met de rubberen schoepen te gebruiken. Als je grotere volumes HPC mengt in onze dwangmenger van 300-liter dan heeft onze turbo-mengarm de voorkeur, maar de standaard rubberen armen zijn natuurlijk ook geschikt.
De dwangmenger van SoRoTo bereikt een optimale snelheid van 30 omwentelingen per minuut voor het mengen, wat uitemate geschikt is voor het mengen van HPC. Als je veranderingen in de omwentelingen per minuut wenst (hogere of lagere snelheid), zal onze VARIO-motor de klus voor je kunnen klaren. Maar voor HPC adviseren wij 30 omwentelingen per minuut als optimaal.
Vanwege de kleinere deeltjes adviseren wij (vooral in afgesloten of kleine omgevingen) de dust controller van SoRoTo te gebruiken om de verspreiding van gevaarlijk stof te verminderen.
De kosten van HPC
HPC is duurder dan gewoon beton, dus je zult moeten overwegen of de grotere sterkte en de veerkracht de extra kosten waard zijn. Het antwoord hangt af van het soort constructie dat je maakt.
Door de sterkte van HPC kan het materialen als staal vervangen (zoals UHPC dat ook kan), wat betekent dat het in sommige gevallen ook geld kan besparen zoals bijvoorbeeld bij de bouw van hoogbouw. Het gebruik van HPC betekent dat bruggen uit langere niet-ondersteunde stukken kunnen worden gebouwd, wat natuurlijk kosten bespaart op de balken. Op snelwegen en andere drukke wegen zal het gebruik van het materiaal de onderhoudskosten verlagen. Voor dit soort constructies kan HPC echt de perfecte keuze zijn, maar voor kleinere gebouwen en dagelijks gebruik is het, gezien de prijs, waarschijnlijk niet de meest ideale optie.
Hoogwaardig beton versus hogesterktebeton
Hoewel hogesterktebeton een andere innovatieve vorm van beton is, is het belangrijk om het niet te verwarren met HPC. Hogesterktebeton verslaat beton alléén op het gebied van sterkte want het mist namelijk alle andere indrukwekkende kwaliteiten van HPC, zoals de uitzonderlijke duurzaamheid en de grote verwerkbaarheid.
Hoogwaardig beton versus ultrahoogwaardig beton
Als je nog steeds niet tevreden bent over de kwalificaties van HPC en je beton naar een hoger niveau wilt tillen, moet je eens de voordelen van ultrahoogwaardig beton bekijken. UHPC is nog duurzamer, sterker en resistenter dankzij de vezels - zoals staal, glas of koolstof - die aan het betonmengsel worden toegevoegd. UHPC heeft een indrukwekkende druksterkte tot 180 MPa, tegenover 55-100 voor HPC. Aan dit materiaal hangt echter wel, zoals te verwachten, een hoger prijskaartje.
Disclaimer: deze blogtekst bevat richtlijnen over het gebruik van hennepbeton en het mengen ervan, zoals is aanbevolen door het bedrijf SoRoTo. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze richtlijnen alleen voor informatieve doeleinden zijn en niet als vervanging van de richtlijnen van de fabrikant mogen worden beschouwd. SoRoTo raadt gebruikers aan om altijd de instructies en de richtlijnen van de fabrikant voor hun specifieke product te raadplegen om een juist en veilig gebruik te kunnen garanderen. SoRoTo kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade of letsel als gevolg van verkeerd gebruik of een onjuiste toepassing van haar richtlijnen.