Hoe kunt u hars mengen in een dwangmenger?

Krijg het antwoord op het mengen van hars in een mixer met geforceerde werking met een complete stapsgewijze handleiding en paklijst.

U heeft misschien wel eens gehoord over hars en de vele voordelen van het product, maar het zou kunnen dat u niet geheel zeker bent over het mengproces? Of misschien weet u al wel veel over het product, maar zouden een paar mengtips u nog wel goed van pas komen? Welke situatie ook voor u mag gelden, we hebben deze blog geschreven om u genoeg kennis te bieden over het mengen van het product in een dwangmenger.

We willen u enige goede tips geven om een harsmengsel in een dwangmenger te maken, wat tijd en geld bespaart (zoals overstroming en onkruid tegengaan). Verder geven we u een vijfstappenplan over hoe het mengproces eruit zou kunnen zien. 

Ga direct naar de gids

 

Snel overzicht van mixen met hars

Laten we u eerst uitleggen wat hars is. Hars is een kunstmatig polyurethaan product vergelijkbaar met biologische hars. Het is een sterke lak, wat meestal bestaat uit twee componenten, een lijm en een harder. De lijn wordt vaak gerefereerd met component A, terwijl de harder vaak component B in een harsmengsel wordt genoemd. Wanneer deze twee worden gemengd ontstaat er een chemisch proces.

Voordat u nog maar denkt over het starten met het mengen van hars is het belangrijk om de basis voor te bereiden. Waarom dit zo belangrijk is, wordt uitgelegd in het vijfstappenplan verder in deze post. Na het selecteren of repareren van de basis bent u klaar om de hars te mengen - dit is waar de lijm en de harder samenkomt.

Het is belangrijk om vlug te werken, omdat hars slechts voor 30 minuten te gebruiken is. Terwijl de en de harder samen verwerkt worden, zou u wellicht al het aggregaat (dingen zoals kiezels, grind of zand) samen kunnen mengen in een dwangmenger. Na het mengen van de hars kunt u gelijk verder met het mengen van de hars en het aggregaat in de dwangmenger. Wanneer de hars is gemengd met het aggregaat kan het harsmengsel geplaatst worden. 

De beste manier om dit te doen wordt uitgelegd in ons vijfstappenplan.

 

Het proces ziet er in het kort zo uit:

 1. Wees zeker dat u de perfecte basis hebt
 2. Klop de hars samen met SoRoTo SA120NEG 

 3. Meng het aggregaat in een dwangmixer, 100-120L wordt aanbevolen
 4. Meng uw “resin-bound” aggregaat

 5. Installeer “resin-bound” aggregaat

 

 

Hulp bij het mengproces

Het bovenstaande stappenplan van het mengen van hars zal u waarschijnlijk een beetje te vlug zijn gegaan. Hier is een meer onderbouwd stappenplan met informatie over waar u aandacht aan zou moeten schenken tijdens de verschillende stappen in het proces. Dit stappenplan is een voorbeeld van hoe een typisch installatieproces van een harsverharding eruit zou kunnen zien en waar u gedurende het proces aandacht aan zou moeten schenken.

 

1. Wees zeker dat u de perfecte basis hebt

Voordat u kunt beginnen aan het plaatsen van de verharding is dit een belangrijke stap, omdat u de harsverharding het beste kunt leggen op een basis zonder gaten en oneffenheden. De verharding dient niet hoger te zijn dan de aangelegen grasstroken of bloemperken. Begin met opgraven en installeer beton met een dikheid van 18mm. 18mm is de meest gangbare starthoogte voor zaken als rijwegen voor reguliere auto’s. 15mm is de meest gangbare starthoogte voor voetgangers.

 

2. Klop de hars samen

Na het mengen moet de hars geklopt worden. De twee componenten (de hars en de verharders) worden hierbij gecombineerd. U zou dit moeten doen met een roerapparaat of klopper. Wees zeker dat u een zeil onder de emmer plaats die u gebruikt voor het klopper. Gebruik de klopper samen met een SoRoTo® SA120neg, die negatief gewikkeld is. Hierdoor wordt alles aangetrokken door het midden van de klopper en beweegt alles zich naar de bodem van de emmer. Hierdoor vermindert het risico op verspillen en overlopen van de emmer.

En ONTHOUD handschoenen te gebruiken!

Giet de twee componenten bij elkaar - en wees zeker dat alle verharder erin gaat - en klop de hars voor ongeveer 30-60 seconden. Zorg dat het een homogene, romige consistentie wordt. De hars zal van kleur veranderen en witter worden terwijl u klopt.

Wees ook zeker dat de geklopte hars niet wordt blootgesteld aan water. Wanneer water in de hars komt, zullen zich kleine kristallen zich in de hars ontwikkelen. U kunt de hars daardoor niet langer gebruiken. 

U kunt ongeveer 30 minuten met de hars werken en het drogingsproces duurt acht uur - als de temperatuur rond de 20°C is. Als de temperatuur hoger is, zal het drogingsproces minder lang duren. Als het bijvoorbeeld 30°C is, halveert de droogtijd!

U moet er voor de zekerheid voor zorgen dat niemand loopt of rijdt over de verharding voor ongeveer 24 uur, ook als het drogingsproces snel gaat.

 

3. Meng het aggregaat

U zou, tijdens het kloppen van de hars, de eerste ronde van het aggregaat in de dwangmenger kunnen gooien. Denk aan zoiets als twee zakken met kiezels en één zak met kleine kiezels.

Laat het aggregaat zich ongeveer 30 seconden door de dwangmolen mengen. Indien u meerdere verschillende kleuren gebruikt (kleur- en patroonopties zijn eindeloos met hars) zijn ze nu evenredig verdeeld en de meerderheid van het stof is verwijderd. Als er teveel stof in uw mengsel zou zitten, kan dit het uiterlijk van de verharding kunnen beïnvloeden. Er ontstaat dan een schaduweffect. 

 

4. Meng uw harsgebonden aggregaat

Gooi hars in de dwangmolen en meng het met het aggregaat. Laat de hars voor 30-40 seconden lopen en gooi dan voorzichtig de rest van de kiezels en het zand in het mengsel. Het is belangrijk om het zand evenredig te verdelen, anders gaan zich lelijke klonten in het mengsel vormen. Ga voor een papachtige consistentie.

AANTEKENING: Meng niet langer dan vijf minuten na het gieten van het hars! En iedere batch moet voor exact dezelfde tijd gemengd worden om verschillen in kleur tegen te gaan. Nu bent u gereed om uw “resin-bound” aggregaat te gebruiken.

Gooi alles in een plastic gevoerde kruiwagen, zet de dwangmolen uit en leeg het VOLLEDIG met een spaan en een borstel. Maak het schoon met ontsmettingsalcohol en veeg alles af met WD40, zodat het hars niet blijft plakken. We bevelen aan om dit tussen iedere batch te doen. Als er restanten zijn van eerdere batches, zou dat de kleurvariaties of vlekken kunnen veroorzaken.

 

5. Plaats uw harsgebonden aggregaat

Kijk nog één keer of de basis is zo als het zou moeten zijn. U zou misschien af en toe een gedeelte per tijdsbestek eruit kunnen nemen en nummeren om te kijken of uw mengsel evenredig verdeeld is. Giet daarna het hele mengsel in een hoop bijeen. Onthoud om van de verste einden naar binnen te werken. Zorg dat u regelmatig uw schep schoonmaakt met schoonmaakalcohol (na ongeveer ieder 6 ‘strijken’, zodat het hars niet vast zal blijven plakken).

Gebruik de schep om het mengsel op de bodem te drukken, vlak het samen en verspreid het naar de verlangde diepte. Zorg dat u niet te veel keer met de schep over het hars gaat - dat zou de verharding kunnen ruïneren. Wanneer u het mengsel hebt verspreid, zou u de buitenste rand los en ‘ruw’ moeten laten, zodat het zich niet compleet heeft geplaatst wanneer de volgende batch klaar is. Daarna kunt u de volgende batch met mengsel gieten - bij voorkeur voordat de rand van de vorige batch tijd heeft om te drogen - zodat u een compleet onzichtbare overloop krijgt.

Het bovenstaande is onze suggestie voor een vijfstappenplan om hars te mengen in een dwangmenger, maar dit is natuurlijk niet een uitsluitend plan van hoe u het moet doen. Wanneer u niet helemaal meer weet wat een “resin-bound” verharding is, of wat de voordelen ervan zijn, zou u onze meer in-diepte blogs kunnen lezen: “Wat zijn de Voordelen van Epoxyhars / Wat is Epoxybedekking”.

 

 

Wat heb ik nodig om een harsverharding te plaatsen?

Wanneer u begint met het mengen van hars, is er weinig tijd voordat de hars hard wordt en goed is. U zou daarom zo goed mogelijk voorbereid moeten zijn, waardoor u alles hebt wat u nodig hebt voordat u start.

Er zijn een aantal dingen nodig om hars te mengen. 

Lijst met benodigdheden:

 • Dwangmenger, SoRoTos model 100-120L wordt hiervoor aanbevolen
 • Roersysteem met een SA120NEG  klopper voor de harsbinder voor dunne, vloeibare producten
 • Cementemmer met een capaciteit van ongeveer 10L
 • Een platte, concrete jutter (gebruikt voor glad-/gelijkmaken)
 • 2 scheppen
 • Bescherming, zoals handschoenen, bril en kniebescherming
 • Hydrometer om de vochtigheid van de grond te bepalen (vochtigheid onder 80%)
 • Brander om de basis te drogen of te verwarmen
 • Omheining (tape, pionnen, zoiets)
 • Materiaal om te polijsten
 • Andere willekeurige items: krijtje, meetteep, duct tape (voor de randen)

Dit is een suggestie van een lijst met benodigdheden. Er zijn zeker nog een aantal dingen aan toe te voegen die u graag gebruikt. Uw voorbereidingen zijn echter nog niet klaar. Het is verstandig om een team van drie mensen samen te stellen om zo effectief mogelijk te werken (wat erg belangrijk is wanneer met hars gewerkt wordt). 

De rollen zouden dan als volgt verdeeld moeten worden:

 1. Een persoon doet hoofdzakelijk het mengen
 2. Een persoon checkt de verharding en verspreid het aggregaat met de betonjutter

 3. Een persoon tekent de gewenste gebieden, om zeker te zijn dat één batch hars wordt gegoten in een bepaalde tijd en dat het op de juiste plaats geplaatst wordt - met het aggregaat perfect verdeeld.

 

U kunt hier meer lezen over het verschil tussen resin-bound en resin-bonded aggregaten.

U zou nu genoeg moeten weten om een harsmengsel te kunnen maken in een dwangmenger en wat u de beste resultaten zou moeten opleveren (wanneer u niet zeker weet wat u zou moeten mengen in een dwangmenger en wat te mengen in een betonmolen, zou u dat hier kunnen lezen). Wanneer u op zoek bent naar meer info over dit onderwerp, zou u andere blogs op onze website kunnen bekijken. 

Veel succes met uw project!