STOF - DE STILLE MOORDENAAR

Je keel voelt droog. Je hoest en niest, en het wordt steeds moeilijker om adem te halen.

Als je op de werkplek wordt blootgesteld aan stof, moet je op deze symptomen letten.

In dit artikel krijg je een overzicht van de problemen, de gevolgen en mogelijke oplossingen, zodat jou en jouw collega's in de toekomst kunnen voorkomen dat je ziek wordt.

 

Het probleem: Waar komt het stof vandaan?

Het kan zowel binnen als buiten verschijnen. Je moet natuurlijk extra opletten bij het omgaan met stoffige materialen of het werken met stoffige processen, wanneer je binnen bent, maar dat betekent niet dat het buiten niet potentieel gevaarlijk is.

Maar waar komt het dan vandaan?

Machines en Materialen

Je denkt vooral aan producten als zand, klei, mortel, rotsen, cement, minerale wool en hout, als je denkt aan gevaarlijk stof. Maar stopverf, lijm en verf kunnen aan jouw longen en huid kleven en moeten ook worden opgenomen.

Naast de materialen brengen sommige machines ook risico's van gevaarlijke hoeveelheden stof met zich mee.

D.w.z. wanneer je zandstralen of een betonmixer met droog product vult; wanneer je geprefabriceerd beton, gips, plastic of dergelijke boort, zaagt of afbreekt.
 

Stof dat asbest, lood, PCB en isolatie bevat, moet je bijzonder waakzaam houden.

 

De Gevolgen: Onmiddellijk en na verloop van tijd

Naast een probleem voor de kwaliteit van de bouw en de scheur op verschillende bladen, veroorzaakt het stof ook gezondheidsproblemen.

Beide onmiddellijke en degenen die zich in de loop van de tijd opbouwen.

Onmiddellijke gevolgen:

  • Je ogen worden droog en lopen over.
  • Je keel voelt droog. Je hoest en niest.
  • Het wordt steeds moeilijker om adem helemaal in je longen te zuigen.

Na een tijdje:

Na verloop van tijd kan het stof zich ophopen en zelfs de kleinste, meest delicate, buitenste takken van jouw longen bereiken. Dit veroorzaakt astma en hooikoorts, die op zich behoorlijk slecht zijn ...

Maar in het slechtste geval kan het stof COPD, asbestose en longkanker veroorzaken.

De meeste bouwgronden bevatten kanker-inducerende deeltjes in de lucht: ademhalingskwarts uit b.v. beton of houtstof van hardhoutbomen.
 

 

De Oplossingen: Hoe het stof te vermijden?

In sommige gevallen kan je je voorbereiden op stofproblemen.

Instructies, supervisie en werkplekbeoordelingen zijn goede en noodzakelijke bouwstenen. Maar afgezien daarvan moet je ook kijken naar welke machines, materialen en werkprocessen je ter plaatse gebruikt.

We zullen je een deel van de weg begeleiden.

Machines en materialen

Een slimme manier om het stofprobleem te voorkomen, is door te kijken naar de machines en materialen die ter plaatse worden gebruikt.

Het is bijvoorbeeld een goed idee om producten en materialen te kopen die niet hoeven te worden gefreesd, gezaagd of geboord. D.w.z. voorgeboord, gesneden, voorgegoten beton. En als je iets moet zagen, gebruik dan een natte tegelzaag in plaats van een droge.
 

VERGEET NIET om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken wanneer nodig. Zoals:

  • Masker
  • Beschermende oogkleding
  • Speciale werkkleding

Als je stof probeert te beperken, is water een geweldig hulpmiddel.

Vergeet niet om regelmatig schoon te maken, te stofzuigen en nat te vegen; houd paden en wegen vochtig, zodat je stof dat uiteindelijk op de grond is gevallen, niet opwindt.

Machines met ingebouwde of gemonteerde afzuiging zorgen ervoor dat veel stof wordt gestofzuigd voordat het de lucht en jouw luchtwegen bereikt.


Bij SoRoTo hebben we de SoRoTo® Dust Controller ontwikkeld.

SoRoTo® zijn machines van en voor metselaars en tegelzetters. Degenen die de producten ontwerpen, hebben zelf met fijn pleisterwerk gewerkt - en ze hebben ervaren dat het stof uit elke kleine vouw kruipt.

Daarom heeft SoRoTo® vanaf het begin geprobeerd iets te ontwerpen dat kan helpen het ongemak en de gezondheidsproblemen veroorzaakt door het stof te verwijderen.

We zijn begonnen met het stofdichte deksel. Het probleem met deze oplossing was dat het onmogelijk was om de ontwikkeling van de mix te volgen. Je zag niets: had het een nat of droog product nodig? En als het iets nodig had, zou je niet extra kunnen betalen.

Dit is de reden waarom een ​​versie van de Dust Controller (de SoRoTo® Dust Liminator) snel in het spel kwam - en op de machines.

De SoRoTo® Dust Controller is aan de binnenkant van het roosterdeksel gemonteerd - en dan sluit je gewoon jouw industriële stofzuiger aan. Omdat de Dust Controller alleen de rand van het rooster bedekt, heb je zowel zicht op als toegang tot de mix.

Met de SoRoTo® Dust Controller verwijdert je tot 80% van het gevaarlijke stof.

 

ZIE HOE DE SOROTO® DUST CONTROLLER JE HELPT

 


Als de aanzuiging afkomstig is van een externe stofzuiger, vergeet dan niet te controleren of deze in orde is. Bij voorkeur met een automatische filterreiniger, zodat je hem niet zelf hoeft schoon te maken.

Plaats de machine enigszins verwijderd van waar mensen werken, zodat niet meer dan noodzakelijk aan het stof worden blootgesteld. Je kunt ook speciale stofpartities aanbrengen.

We hopen dat we het nu wat gemakkelijker hebben gemaakt om je te benaderen. Wees daar veilig!