Waarop moet je letten bij het kopen van een gebruikte dwangmenger?

Overweegt je een gebruikte SoRoTo® Dwangmenger te kopen? Een SoRoTo® kan tientallen jaren meegaan, als je erom geeft. Maar hoe controleer je of de te koop staande machine de moeite waard is om mee naar huis te nemen?

We krijgen veel telefoontjes over reserveonderdelen voor oude gebruikte SoRoTo®-mengers. Een SoRoTo® kan erg lang meegaan, als je er om geeft, maak hem dan regelmatig schoon en pas indien nodig reserveonderdelen aan en vervang ze (bijna elk onderdeel kan worden vervangen).

Maar je kunt niet weten hoe er voor de mixer is gezorgd, en er is nogal een verschil tussen het veranderen van b.v. de hele versnellingsbak en slechts een paar wielen verwisselen.

VERKOPER VAN WEINIG WOORDEN

Advertenties op Marktplaats of eBay bevatten vaak weinig tot geen informatie. "gebruikte menger" kan het enige informatie zijn.

Daarom is het een goed idee om contact op te nemen met de verkoper om te voorkomen dat je de kat in de zak koopt. Vraag om afbeeldingen of een video als de mixer ver van je af staat - ga anders zelf kijken. Het is altijd een slim idee om dit van dichterbij te bekijken voordat je een aankoop doet.

Controleer het algemene uiterlijk van de machine en kijk goed naar:

  • de machine in actie
  • de motorschakelaar
  • de reductiemotor en de condensatoren
  • de veiligheidsschakelaar
  • de mengtrommel
  • de mixerarmen
  • de lassen
     

KAN HET STARTEN? WERKT HET?

Allereerst moet de machine kunnen starten en draaien. Je moet de elektrische componenten op de reductiemotor bekijken - en je moet hem aanzetten.

De grotere 400V-mixers en de kleinere 240V / 110V-mixers werken niet altijd op dezelfde manier - vooral niet als het gaat om elektriciteit. Wanneer dit het geval is, hebben we dit in de onderstaande secties duidelijk gemaakt.

De machine in gebruik

Sluit de machine aan met een kabel van max. 10m. Het moet allemaal zijn uitgerold. Hoe langer je de machine laat draaien, hoe beter - en het is nog beter als je wat materiaal in de mengtrommel kunt doen om te zien hoe deze werkt. Gebruik indien mogelijk nat grind of een ander zwaar materiaal.

Terwijl de machine draait: klinkt het goed? Rammelt het? Ruikt het raar? Als dat zo is, raden we je aan om te controleren waar het geluid of de geur vandaan komt?

Draaien de mixerarmen zoals het hoort? Als je te maken hebt met een 240V / 110V-mixer (40-120L), til dan het mixersysteem op om te zien of de veerpennen recht zijn, en of ze er alle 4 zijn en onbeschadigd.

De aandrijfas op een 240 / 110V-mixer.

Op de gele afbeelding staan ​​de 4 veerpennen zijn zichtbaar aan de bovenkant van de schacht.

  

        


De veerpennen (2 stuks op oude machines, 4 stuks op de nieuwe) zijn gemaakt om te buigen of te klikken wanneer de mixerarmen grote weerstand ondervinden. Dit is om te voorkomen dat de versnellingen overbelast raken of breken.

Als je slechts 2 veerpennen op je aandrijfas heeft, kunt je gemakkelijk nieuwe gaten boren voor een extra 2. Je hoeft dat niet, maar 4 pennen samen zijn sterker dan 2 pennen - en als je nieuwe mixerarmen koopt, hebben ze 4 gaten voor de veerpennen.
 

HOE: Verander je veerpennen

Als de veerpennen in orde zijn - of je hebt te maken met een 400V-machine (die een ander mixersysteem heeft en geen veerpennen) - en je kunt de mixerarmen met je hand draaien, dan komt dat omdat de aandrijfas niet meer vast in de tandwielen (er is iets kapot dus) of omdat de tand uit de groef in de versnellingsbak viel.


Bel je lokale SoRoTo®-dealer voor hulp.
 

Als de machine niet aangaat, bekijk dan onze FAQ: Mijn dwangmenger start niet ...

Als de machine soepel loopt, zijn er geen rare geluiden van de motorschakelaar of de reductiemotor en de condensatoren ruiken niet, alle elektrische componenten moeten in orde zijn.
 

Twijfel je ooit, moet je ons bellenen we begeleiden je in de goede richting.


De motorschakelaar

De motorschakelaar is de zwarte of grijze doos naast de versnelling. Het is de doos waarop je de machine in- of uitschakelt en waar je hem aansluit.

     


In de motorschakelaar zit een thermische zekering en een "motorbeveiligingsschakelaar".

Deze zorgen ervoor dat de machine wordt uitgeschakeld als deze om de een of andere reden oververhit raakt.

Het kan gebeuren als de zekering niet voldoende is, als de kabel te lang is, als deze niet goed is uitgerold of als er iets vastzit tussen de mengarm en de trommel (bijv. Oud beton) en de machine moet daarom worstelen om te proberen de armen te draaien.

De motorswitch is een geïntegreerde eenheid, wat betekent dat hij "all inclusive" wordt gekocht, zoals te zien is op de afbeeldingen rechts.

Als niets van het bovenstaande het probleem lijkt te zijn met uw machine, moet je de veiligheidsschakelaar controleren.

 


De veiligheidsschakelaar


Werkt de veiligheidsschakelaar?

Wanneer het roosterdeksel wordt geopend en je toegang krijgt tot de trommel, moet de veiligheidsschakelaar de machine uitschakelen, zodat deze stopt met draaien en je niet het risico loopt dat jouw vingers of iets anders tussen de schoppen en de trommel blijven steken.

De veiligheidsschakelaar is in de meeste landen een wettelijke vereiste - voor jouw veiligheid.

Als de veiligheidsschakelaar niet werkt, moet je proberen deze aan te passen.


Bekijk hoe je de veiligheidsschakelaar aanpast.


We hebben twee verschillende soorten veiligheidsschakelaars op de SoRoTo® Forced Action Mixers. Op de onderstaande afbeeldingen kun je zien hoe ze eruit zien. De afbeelding heeft de oude met de drukknop naar links en de nieuwe met de arm naar rechts.

Je kunt beide gemakkelijk verkrijgen en monteren.

De oude veiligheidsschakelaar naar links en de nieuwe naar rechts.

De reductiemotor en de condensatoren

De reductiemotor is het hart van de mengers en de condensatoren zorgen ervoor dat de reductiemotor loopt, goed loopt en blijft draaien.
 

LET OP, de 400V-modellen hebben geen condensatoren. Ze hebben echter wel een faseverschuiver, die je moet onthouden om zo nu en dan te controleren.


Kijk hoe je de fasekeerder kunt controleren en aanpassen.
 

De SoRoTo-reductiemotor is ontwikkeld voor maximaal effect en minimale belasting - op het elektriciteitsnet, op het milieu en op de portemonnee.

  • De Startcondensator (100-125 uF) doet de motor vonken.
  • De aandrijfcondensator (25/40 uF) zorgt ervoor dat de reductiemotor blijft draaien bij het opstarten.
  • De fasecondensator (20 uF) zorgt ervoor dat de andere condensatoren blijven werken.
     

Op sommige van de oudere machines hebben de condensatoren andere Mikrofarad-denominaties (uF). Maak een foto en stuur deze naar ons op als je twijfelt.


Controleer voor de zekerheid de condensatoren op deuken of andere misvormingen en geuren. Als ze vervormd zijn of naar verbrand plastic ruiken, MOETEN ze gaan, anders riskeer je dat ze meer schade aanrichten dan goed. Je kunt ze gemakkelijk verkrijgen en wijzigen.

Zoals te zien is op de onderstaande afbeelding, zijn de condensatoren nu aan de buitenkant van de motor geplaatst. Als je een nieuwe condensator nodig heeft, maar je weet niet welke, maak er dan een foto van en stuur deze naar uw lokale SoRoTo®-dealer.

De condensatoren zijn door de tijd heen op verschillende plaatsen geplaatst, maar maak je geen zorgen. We kunnen je helpen erachter te komen welke u nodig heeft. 

Controleer indien mogelijk of de mixer dezelfde gegevens heeft als een nieuwe machine. Kijk naar het naamplaatje en het uiterlijk. Als er met de mixer is geknoeid, kan het moeilijk zijn om reserveonderdelen te vinden die werken.

 


DE TOESTELMOTOR
 

De tandwielen zijn het bovenste deel, dat in de aandrijfas is bevestigd.

De motor zit onder de versnellingen.

De condensatoren zijn de zwarte buizen die buiten op de motor zijn geplaatst.

Bij sommige van de oudere mixers zaten de condensatoren aan de binnenkant van de motor.


J moet de verkoper onderzoeken of vragen: hoeveel volt de machine draait en hoe groot de output is. Je kunt de datasheets vinden en afdrukken op onze website.

Ze staan op de laatste pagina's van onze catalogus – op deze manier kunt je de gegevens gemakkelijk controleren en ervoor zorgen dat alles is zoals het zou moeten zijn.

 


LASSEN, AANPASSINGEN

Lekt de trommel? Volgen de mixerarmen de zijkanten en de onderkant van de trommel? Als de machine slecht wordt gehouden, is gereinigd door krachtig met een hamer op de trommel te kloppen, of als er iets is vastgelopen tussen de trommel en de schoppen. Het kan vervormingen van de trommel hebben veroorzaakt en de lasnaden losmaken.


Trommel- en mengerarmen

De mengarmen zijn verstelbaar en je kunt ze één voor één veranderen. Dus als ze behoorlijk versleten zijn of niet lijken te zitten waar ze zouden moeten zitten, is dat niet het grootste probleem.

Zorg ervoor dat je de reden controleert waarom de armen versleten of krom zijn. Als het iets duidelijk en gemakkelijk te verzorgen is.

Een schone mengtrommel zorgt ervoor dat b.v. de slijtage van de mengarmen wordt verminderd en gaat daardoor veel langer mee.

Onderhoud is niet verstandig. Voor elke keer dat je de reiniging overslaat na het mengen, wordt het de volgende keer nog moeilijker.

 

KWALITEITSMENGSELS
hebben optimale omstandigheden binnen een kwaliteitsmachine nodig.
Daarom zijn, schone, goed afgestlde mengarmen belangrijk
– evenals een trommel waar zijkanten en bodom schoon worden
gehouden en vrij van oud, hard materiaal.

 

De mixerarmen zijn voor het grootste deel versleten omdat ze gehard materiaal in de trommel tegenkomen - of omdat de trommel vervormd is.

De mengtrommel kan vervormd raken als de machine met geweld is gevallen, bijv. Of omdat deze met een hamer is gereinigd.

Leer hoe je jouw mixer kunt onderhouden.


Als de machine materiaal met aggregaten heeft gemengd met behulp van stalen schoppen, kunnen de schoppen en de trommel worden gedeukt of versleten of dun.


Moet je stalen of rubberen schoppen gebruiken?
 

ANDERE


Ten slotte gaan we in op andere onderwerpen die leuk zijn om te weten.

OLIE

Je kunt olie op de mengers verversen. Wanneer we een machine de deur uit sturen, zorgen we ervoor dat deze levenslang gevuld is met olie, maar als de mixer om de een of andere reden op zijn kop wordt gezet, is olielekkage onvermijdelijk en moet er bijgevuld worden.

Hoe de olie verversen.
 

RESERVEONDERDELEN


We innoveren en evolueren voortdurend. Onder meer vanwege EU-beperkingen en geboden, maar vooral omdat we de ontwikkeling binnen de branche graag voor willen zijn - en omdat de mogelijkheden om het werk van onze klanten gemakkelijker te maken, steeds meer worden.

We proberen er altijd voor te zorgen dat nieuwe onderdelen ook voor oudere machines kunnen worden gebruikt, om ervoor te zorgen dat je jouw machine jaren en jaren kunt gebruiken, ook al moet je van tijd tot tijd een slijtageonderdeel vervangen.

Als u twijfelt over de leeftijd van uw machine:

Op de plaat rechts van de motorschakelaar (waar ook het serienummer staat) staan ​​alle gegevens op de mixer. Hier vindt je de datum waarop de machine als gereed is gemeld.

Zorg ervoor dat je de bon voor de machine ontvangt. Zo weet je wanneer het is gekocht en weet je zeker dat het niet is gestolen.

Reserveonderdelen voor oudere mixers zijn daarom bijna altijd mogelijk. Je kunt ze kopen bij uw lokale SoRoTo®-dealer.

Bekijk onze FAQ of bel jouw dealer als je ooit twijfelt of je een nieuw of oud onderdeel nodig heeft - of iets anders.

 


 

CE-BEPERKINGEN


Als de machine wordt gekocht als een oud model, zijn de CE-beperkingen mogelijk niet hetzelfde als voor de nieuwe machine.

In de regel moet een veiligheidsrooster bovenaan (het roosterdeksel) en onderaan (het veiligheidsrooster bij de afvoergoot) worden geplaatst. De beperkingen zijn in de loop van de jaren 90 veel veranderd en zullen in de toekomst blijven veranderen. De laatste wijziging was in 2017, toen we een nieuw veiligheidsrooster introduceerden.

Als je ooit twijfelt welke regels van toepassing zijn in uw district of in uw land, aarzel dan niet om hierover contact op te nemen met de lokale autoriteiten.

Klik op onderstaande afbeelding om de checklist te downloaden